Żelatyna (proszek)
Opis
Żelatyna w proszku to bezbarwny lub jasnożółty, przezroczysty proszek o bardzo łagodnym, niemal neutralnym smaku, który po rozpuszczeniu i schłodzeniu tworzy sprężystą, błyszczącą galaretę. Jest hydrolizowanym kolagenem pochodzenia zwierzęcego i dostarcza głównie białka; nie jest istotnym źródłem witamin czy minerałów, lecz może wspierać zdrowie stawów, skóry i włosów jako źródło aminokwasów występujących w kolagenie. Ze względu na brak pełnego profilu aminokwasowego nie zastępuje pełnowartościowych białek w diecie. W kuchni żelatyna sprawdza się doskonale jako środek żelujący i stabilizujący, idealna do deserów (musy, panna cotta, galaretki), kremów, nadzień, aspików, glazur i klarowania płynów. Przechowywać ją należy w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; proszek ma długi termin przydatności, natomiast przygotowane żelowe wyroby trzeba trzymać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.