Menu

Żelatyna (proszek)

Opis

Żelatyna w proszku to bezbarwny lub jasnożółty, przezroczysty proszek o bardzo łagodnym, niemal neutralnym smaku, który po rozpuszczeniu i schłodzeniu tworzy sprężystą, błyszczącą galaretę. Jest hydrolizowanym kolagenem pochodzenia zwierzęcego i dostarcza głównie białka; nie jest istotnym źródłem witamin czy minerałów, lecz może wspierać zdrowie stawów, skóry i włosów jako źródło aminokwasów występujących w kolagenie. Ze względu na brak pełnego profilu aminokwasowego nie zastępuje pełnowartościowych białek w diecie. W kuchni żelatyna sprawdza się doskonale jako środek żelujący i stabilizujący, idealna do deserów (musy, panna cotta, galaretki), kremów, nadzień, aspików, glazur i klarowania płynów. Przechowywać ją należy w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; proszek ma długi termin przydatności, natomiast przygotowane żelowe wyroby trzeba trzymać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.

Wartości odżywcze (na 100g)

335 kcal Kalorie
84,0g Białko
0,0g Węglowodany
0,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (3)

Galaretka z czerwonego wina (Francuska)

⏱️ 60 min 🟡 medium

Panna cotta z owocami

⏱️ 90 min 🟡 medium

Sernik na zimno (klasyczny, świąteczny)

⏱️ 300 min 🟡 medium