Zielone winogrona bezpestkowe
Opis
Zielone winogrona bezpestkowe charakteryzują się świeżym, słodko-kwaśnym smakiem i chrupką, soczystą konsystencją; owoce mają przejrzystą, jasnozieloną skórkę o gładkiej powierzchni i kulistym lub lekko owalnym kształcie. Są niskokaloryczną przekąską dostarczającą naturalnych cukrów, witaminy C i K, potasu oraz polifenoli i przeciwutleniaczy, które wspierają układ sercowo-naczyniowy, odporność i ogólną ochronę komórek, a także dostarczają umiarkowanej ilości błonnika pomagającego trawieniu. W kuchni sprawdzają się samodzielnie jako przekąska, dodatek do sałatek owocowych i zielonych, parowań z serami czy mięsem, do deserów, pieczenia, soków i smoothie. Przechowywać je należy w lodówce w suchym, przewiewnym opakowaniu, nie myć przed schowaniem, oddzielać zepsute sztuki i zużyć w ciągu 7–14 dni; można też zamrozić na potrzeby koktajli.