Chleb pszenny (duży, niekrojony bochenek)
Opis
Chleb pszenny (duży, niekrojony bochenek) ma złocistą, chrupiącą skórkę i miękki, puszysty miąższ o łagodnie słodkawym, delikatnie orzechowym posmaku, który dobrze łączy się z wieloma smakami. Jako produkt na bazie mąki pszennej dostarcza przede wszystkim węglowodanów szybko dostarczających energii, umiarkowaną ilość białka oraz witaminy z grupy B i minerały jak żelazo; w wersjach pełnoziarnistych zawiera też błonnik wspierający trawienie. W rozsądnych porcjach chleb pszenny jest wygodnym źródłem energii i sytości, choć warto pilnować wielkości porcji przy kontroli glikemii i masy ciała. W kuchni sprawdza się uniwersalnie: do kanapek i tostów, jako baza do bruschetty, grzanek czy zagęszczania zup i farszów. Aby zachować świeżość, przechowuj go w lnianej lub papierowej torbie w temperaturze pokojowej, z dala od wilgoci; w przypadku dłuższego przechowywania najlepiej pokroić i zamrozić, rozmrażając porcjami lub podprażając przy użyciu piekarnika czy tostera.