Czerstwe pieczywo pszenne
Opis
Czerstwe pieczywo pszenne ma wyraźnie twardszą, suchą skórkę i zbity, mniej sprężysty miąższ o łagodnym, lekko zbożowym smaku z nutą palenia skórki; kolor zewnętrzny bywa złocisty do brązowego, środek jasny. Pod względem odżywczym pozostaje przede wszystkim źródłem węglowodanów, niewielkiej ilości białka oraz witamin z grupy B i minerałów takich jak żelazo czy magnez; utrata wilgoci nie obniża wartości odżywczych, a zjedzenie z dodatkiem warzyw lub białka może zwiększyć sytość i wartość posiłku. W kuchni czerstwe pieczywo znakomicie sprawdza się jako baza do grzanek, panierki, bułki tartej, croutonów, nadzień do nadzień i sałatek typu panzanella, a także do zapiekanek czy puddingów chlebowych. Przechowywać je najlepiej w suchym, przewiewnym miejscu zapakowane w papier lub lnianą ściereczkę; dłuższe przechowywanie opłaca się w zamrażarce porcjami, a przed użyciem można je szybko odświeżyć w piekarniku lub na patelni.