Dymka (zielona cebulka)
Opis
Dymka, zwana też zieloną cebulką, ma świeży, lekko pikantno-cytrusowy aromat i smukłe, jasnozielone łodygi z białą, delikatną cebulką u podstawy. Jej chrupiąca tekstura i łagodniejszy niż zwykła cebula smak sprawiają, że jest ceniona jako surowy dodatek i wykończenie dań. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C i K oraz kwas foliowy, błonnik i związki siarkowe o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, co wspiera odporność i zdrowie układu krążenia. Dymka doskonale pasuje do sałatek, zup, omletów, dań azjatyckich, sosów i grillowanych mięs, gdzie dodaje świeżości i koloru. Aby zachować aromat, przechowuj ją nieumywaną w lodówce w perforowanym woreczku lub owiniętą papierowym ręcznikiem w szufladzie warzywnej; używaj w ciągu tygodnia, można też siekać i zamrażać dla dłuższego przechowania.