Menu

Filety śledziowe a'la matjas w oleju

Opis

Filety śledziowe a'la matjas w oleju to delikatne, jasno-szare płaty o miękkiej, rozpływającej się strukturze i wyraźnym, lekko słonym smaku z nutą słodkawo-maślanym charakterem typowym dla młodych śledzi. Pokryte złocistym olejem prezentują się apetycznie i łatwo łączą aromaty przypraw. Pod względem odżywczym są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B (zwłaszcza B12), witaminy D oraz minerałów takich jak selen i jod, a także zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 korzystnych dla serca i mózgu. Ze względu na konserwację mogą jednak zawierać umiarkowaną ilość soli, więc warto ograniczyć ich spożycie przy diecie niskosodowej. Stosuje się je jako przystawkę, na kanapkach, w sałatkach i zakąskach, świetnie komponując się z cebulą, ziemniakami i kwaśnymi dodatkami. Przechowuje się je w chłodnym, ciemnym miejscu przed otwarciem; po otwarciu należy trzymać w lodówce, pod olejem, i spożyć w ciągu kilku dni.

Wartości odżywcze (na 100g)

220 kcal Kalorie
16,0g Białko
0,0g Węglowodany
18,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (2)

Śledź w śmietanie z cebulką

⏱️ 40 min 🟢 easy

Wigilijny Śledź pod Pierzynką z Buraczków i Chrzanu

⏱️ 90 min 🟢 easy

🥗 Podobne składniki

Orzeszki piniowe, prażone

Groszek żółty łuskany

Rostbef wołowy

Kmin rzymski (kumin)

Baba ghanoush

Ryż biały suchy

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 64

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 36

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Panna cotta z truskawkami

⏱️ 20 min 📂 Desery

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →