Menu

Opis

Frytki to cienkie paski ziemniaka o złocisto-brązowej, chrupiącej skórce i miękkim, kremowym wnętrzu; smakują słono i lekko ziemisto, często wzbogacone pikantnymi przyprawami lub ziołami. Jako produkt ziemniaczany dostarczają głównie węglowodanów szybkokalorycznych, pewne ilości błonnika, witaminy C, witamin z grupy B i potasu, jednak ich profil odżywczy zależy od sposobu przygotowania — smażone są bogatsze w tłuszcz i sól, natomiast pieczone lub w wersji z airfryera są zdrowszą opcją. Frytki są klasycznym dodatkiem do dań typu fast food, burgerów, steków, ryb i wrapów oraz świetnie komponują się z sosami, sałatkami czy jako baza do loaded fries. Najlepiej spożywać je świeże; gotowe powinno się przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3–4 dni i odgrzewać w piekarniku lub airfryerze, aby przywrócić chrupkość. Surowe ziemniaki do domowego krojenia przechowuj w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, nie w lodówce.

Wartości odżywcze (na 100g)

Brak danych o wartościach odżywczych

Informacje

Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Gyros z wieprzowiną

⏱️ 60 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

Pomidor

Ogórek

Cebula

Czosnek

Papryka czerwona

Marchew

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 46

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 59

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 30

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 30

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Kruche Ciasto z Rabarbarem i Aksamitnym Budyniem Waniliowym

⏱️ 180 min 📂 Ciasta i wypieki

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →