Gorzk a czekolada 70%
Opis
Gorzka czekolada 70% to intensywny produkt o ciemnobrązowym, połyskującym kolorze i wyraźnie gorzkim, lekko owocowo-orzechowym smaku z subtelną kwaskowatością kakaowych nut. Konsystencja jest krucha, topi się gładko w ustach, oferując bogaty aromat typowy dla wysokoprocentowego kakao. Pod względem odżywczym 70% czekolada dostarcza znaczną ilość kalorii i tłuszczu pochodzącego z masła kakaowego, a także błonnika, magnezu, żelaza i przeciwutleniaczy (flawanoli), które wspierają zdrowie układu krążenia i funkcje poznawcze przy umiarkowanym spożyciu. Zwykle zawiera mniej cukru niż mleczna czekolada, dlatego daje większe poczucie sytości. W kuchni sprawdza się do ciast, ganache, sosów, napojów i parowania z owocami, serami czy winem. Przechowywać ją w suchym, chłodnym miejscu (12–20°C), szczelnie, z dala od zapachów; unikać lodówki, by nie dopuścić do kondensacji.