Kakao w proszku
Opis
Kakao w proszku to drobny, intensywnie brązowy proszek o mocnym, czekoladowym aromacie i smakowej palecie od gorzkiej, lekko cierpkiej do owocowo-kwaśnej, zależnie od pochodzenia i stopnia przetworzenia (naturalne vs. alkalizowane/Dutch). Jego wygląd bywa matowy i jednorodny, a smak potęguje się w połączeniu z tłuszczem i cukrem. Pod względem odżywczym kakao zawiera polifenole i flawonoidy o działaniu przeciwutleniającym, magnez, żelazo i błonnik; wspiera zdrowie serca i nastrój, choć należy pamiętać o kaloryczności dodatków w przygotowaniach. Doskonale sprawdza się w ciastach, ciasteczkach, kremach, napojach kakaowych, smoothie, sosach, marynatach i daniach wytrawnych typu mole. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, z dala od wilgoci i silnych zapachów; w warunkach wysokiej wilgotności można rozważyć przechowywanie w lodówce.