Menu

Maliny (świeże, do dekoracji)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Maliny mają delikatny, słodko-kwaśny smak z nutą lekko kwiatową i aksamitną teksturą; ich wygląd to drobne, czerwone do głębokoczerwonych owocki z charakterystycznymi drupeletami i pustym wnętrzem, które pięknie prezentują się jako dekoracja. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminę C, mangan oraz polifenole i antocyjany o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, co wspiera odporność, zdrowie serca oraz regulację glukozy i trawienie. W kuchni maliny sprawdzają się zarówno świeże jako wykończenie deserów, sałatek czy jogurtów, jak i w sosach, konfiturach, koktajlach czy do parowania z czekoladą, cytrusami i serami. Przechowywać je należy niesparzone w lodówce w przewiewnym pojemniku, pojedynczą warstwą lub na ręczniku papierowym, spożyć w ciągu 2–3 dni; do dłuższego przechowania mrozić pojedynczo rozłożone na blaszce.

Wartości odżywcze (na 100g)

52 kcal Kalorie
1,2g Białko
11,9g Węglowodany
0,7g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Babeczki z kremem waniliowym

⏱️ 90 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

🥬

Ser pleśniowy z niebieską pleśnią (np. lazur, gorgonzola)

Cukier brązowy (do karmelu)

🥬

Kiełbasa chorizo

🥬

Gruszki (np. konferencja)

Podkozak

Nitki szafranu

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 61

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 31

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 34

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Kremowe risotto z pieczoną dynią, szałwią i parmezanem

⏱️ 75 min 📂 Obiady

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →