Menu

Masło (roztopione, lekko przestudzone)

🌱 Wegetariańskie

Opis

Masło roztopione i lekko przestudzone ma złocisty, lśniący kolor i gładką, jedwabistą teksturę, z wyraźnym, kremowym smakiem mlecznym i delikatną nutą orzechową, która wzmacnia aromat potraw. Świetnie łączy się z pieczywem, warzywami, makaronami, rybami i mięsem, nadając sosom, sosikom do pieczenia i duszenia oraz wypiekom bogactwo smaku i satysfakcjonującą konsystencję. Pod względem odżywczym jest skoncentrowanym źródłem energii i tłuszczu nasyconego oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza witaminy A, a także śladowych ilości witamin D, E i K; w umiarkowanych ilościach może wspierać wchłanianie innych składników rozpuszczalnych w tłuszczach. Przechowywać należy w szczelnym pojemniku: po przestudzeniu wstawić do lodówki, gdzie masło stwardnieje i zachowa świeżość przez 1–2 tygodnie, a na dłużej zamrozić do około 3 miesięcy; nie pozostawiać w temperaturze pokojowej dłużej niż kilka godzin.

Wartości odżywcze (na 100g)

717 kcal Kalorie
0,9g Białko
0,1g Węglowodany
81,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Tort czekoladowy z malinami

⏱️ 240 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

Kmin rzymski mielony

🥬

Ser gouda w bloku

🥬

Gruszka (twarda)

Mięta świeża pęczek

Parówki

Czerwona fasola z puszki odsączona

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 53

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 65

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 33

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 39

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Sernik pistacjowy bez pieczenia

⏱️ 90 min 📂 Desery

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →