Menu

Nici szafranu

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Nici szafranu to czerwone, delikatne nitki słupków krokusa (Crocus sativus), o intensywnym, kwiatowo‑miodowym aromacie z subtelną goryczką; po zaparzeniu barwią potrawę na złocisto‑żółty kolor i dodają głębi smaku. Zawierają związki czynne takie jak krocyna, safranal i pikrokrocin, które wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i mogą wspierać nastrój oraz funkcje poznawcze przy umiarkowanym stosowaniu; odżywczo są niskokaloryczne, dostarczają śladowe ilości minerałów i witamin. W kuchni nici szafranu nadają się do risotto, paelli, bouillabaisse, biryani, kremowych sosów, deserów i naparów, warto dodawać je do gorącej wody lub mleka przed łączeniem z potrawą, by uwolnić aromat. Przechowywać w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku z dala od światła, wilgoci i ciepła; lepiej używać całych nitek i stosować oszczędnie, a w ciąży skonsultować ich użycie z lekarzem.

Wartości odżywcze (na 100g)

310 kcal Kalorie
11,0g Białko
65,0g Węglowodany
6,0g Tłuszcze

Informacje

🥗 Podobne składniki

🥬

Podgrzybki mrożone

Cukier brązowy muscovado

Ciecierzyca (puszka, odsączona)

Masło klarowane

Woda (do musu)

Mleko (do ciasta)

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 63

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 35

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Chałka Waniliowo-Cynamonowa z Kruszonką

⏱️ 180 min 📂 Śniadania

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →