Sambal oelek
Opis
Sambal oelek to gęsta, ziarnista pasta z czerwonych świeżych chili, soli i odrobiny octu, o intensywnie czerwonym kolorze, świeżo-ostra i lekko kwaśna w smaku z wyraźną chiliową ostrością i ziemistą nutą. W zależności od receptury może zawierać także czosnek lub limonkę, co wzbogaca aromat. Pod względem odżywczym sambal jest niskokaloryczny, ma minimalną ilość tłuszczu i białka, za to dostarcza kapsaicynę oraz witaminy A i C i przeciwutleniacze. Kapsaicyna może przyspieszać metabolizm i działać przeciwzapalnie, lecz osoby z wrażliwym żołądkiem lub refluksem powinny stosować go oszczędnie, a ze względu na sól warto kontrolować ilość przy diecie niskosodowej. Sambal oelek świetnie wzmacnia sosy, marynaty, zupy, stir-fry, dania z makaronem, jajka i kanapki, dodając ostrości bez dominującej słodyczy. Po otwarciu przechowuj w lodówce w szczelnym słoiku, używaj czystej łyżki, by przedłużyć świeżość; w warunkach chłodniczych zachowuje jakość kilka miesięcy, a porcje można też zamrozić.