Menu

Ser twardy dojrzewający (np. gruyère, parmezan)

🌱 Wegetariańskie

Opis

Ser twardy dojrzewający, jak gruyère czy parmezan, ma intensywny, orzechowo-umami smak z wyraźną słonością i kruchą, ziarnistą strukturą oraz złoto‑słomkową barwą. Aromat jest skoncentrowany, im dłużej dojrzewa, tym bardziej złożony i wyrazisty. Pod względem odżywczym dostarcza skoncentrowane białko, wapń, fosfor oraz witaminy A i B12, wspierając zdrowie kości, odbudowę tkanek i uczucie sytości; należy jednak uwzględnić zawartość tłuszczów nasyconych i soli. Aged cheeses często zawierają niewiele laktozy, co może ułatwiać ich tolerowanie przez osoby wrażliwe. W kuchni świetnie nadaje się do tarcia na makarony, risotta i sałatki, do zapiekanek, sosów, fondues oraz desek serów, gdzie podkreśla smaki i dodaje umami. Przechowywać w lodówce owinięty w papier pergaminowy lub wodoszczelny pojemnik z odrobiną wentylacji, unikać folii bezpośrednio na serze, nie zamrażać, usuwać jedynie niewielkie powierzchniowe pleśnie.

Wartości odżywcze (na 100g)

413 kcal Kalorie
32,0g Białko
0,1g Węglowodany
31,0g Tłuszcze

Informacje

🥗 Podobne składniki

Ogórek kiszony

Żelatyna proszek

🥬

Mielona wołowina

Masło (do karmelu)

Masło ghee klarowane

Świeży szczypiorek

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 51

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 61

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 31

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 33

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Wegańskie leczo z kurkami i wędzoną nutą

⏱️ 90 min 📂 Dania wegańskie

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →