Menu

Śmietana 18% (opcjonalna)

🌱 Wegetariańskie

Opis

Śmietana 18% ma gładką, kremową konsystencję i jasnobeżowy kolor, o delikatnym, lekko kwaskowatym smaku mlecznym; jest płynna i łatwa do łączenia z innymi składnikami, nie pieni się jak wysokotłuszczowe kremy. Z punktu widzenia żywieniowego dostarcza energii głównie z tłuszczów nasyconych, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D) oraz niewielkich ilości wapnia i białka; w umiarkowanych ilościach może zwiększyć sytość i smak potraw, ale warto kontrolować porcje ze względu na kaloryczność. Śmietana 18% świetnie nadaje się do zabielenia zup, sosów, gulaszy, sałatek i deserów na zimno, do polewania kawy czy wykończenia pieczonych potraw; nie jest najlepsza do ubijania na sztywno, ale doskonale sprawdza się jako składnik kremów i sosów. Przechowywać w lodówce w temperaturze 0–4°C w oryginalnym opakowaniu, zużyć w ciągu kilku dni po otwarciu; zamrażanie nie jest zalecane ze względu na rozwarstwianie, które można próbować przywrócić energicznym rozmieszaniem.

Wartości odżywcze (na 100g)

180 kcal Kalorie
2,1g Białko
3,3g Węglowodany
18,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Zrazy wołowe z kapustą

⏱️ 90 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

🥬

Chleb tostowy pszenny

🥬

Ser pleśniowy niebieski (np. lazur, gorgonzola)

Gałązka rozmarynu

Musztarda angielska (English mustard)

Pesto genovese

Ryż basmati brązowy

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 53

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 65

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 33

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 38

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Fasolka po bretońsku

⏱️ 90 min 📂 Obiady

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →