Teff
Opis
Teff to drobne, okrągłe ziarno o kolorze od kremowego, przez rdzawobrązowy, do prawie czarnego; po ugotowaniu daje delikatnie orzechowy, lekko słodkawy smak i miękką, lekko ziarnistą teksturę. W Etiopii najczęściej używa się go do przygotowania injery, natomiast mąka teff świetnie sprawdza się w naleśnikach, chlebie bezglutenowym, budyniach oraz jako dodatek do kaszek, zup i klopsików, łatwo łącząc się z warzywami, ziołami i przyprawami. Teff jest bogaty w błonnik, białko o dobrym profilu aminokwasowym (w tym lizynę), żelazo, wapń i mangan, ma niski indeks glikemiczny i może wspierać trawienie oraz kontrolę poziomu cukru we krwi. Przechowuj całe ziarno w suchym, chłodnym i szczelnym pojemniku; mąkę najlepiej trzymać w lodówce lub zamrażarce, by zapobiec jełczeniu.