Menu

Carnitas tacos

Pikantne Kuchnia meksykańska 240 min Średni 248 wyświetleń ~64,60 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Meksykańskie tacos z wolno duszoną wieprzowiną - carnitas, czyli 'małe mięska'. Łopatka wieprzowa duszona godzinami w pomarańczach, czosnku i przyprawach, potem podsmażona dla chrupkości. Podawane na ciepłych tortillach z cebulą, kolendrą i ostrym sosem. Soczysty, rozpadający się na kawałki pulled pork w meksykańskim stylu. Idealny na taco night!

Składniki (9)

Porcje:
4
  • Łopatka wieprzowa 1200 g
  • Pomarańcza 0.0 szt.
  • Limonka 0.0 szt.
  • Tortilla pszenna 0.3 szt.
  • Cebula 0.0 szt.
  • Czosnek 0.2 ząbków
  • ✨ Opcjonalne
  • Kmin rzymski (kumin) 10 g
  • Oregano 5 g
  • Kolendra świeża 0.1 pęczków
💰 Szacowany koszt dania: ~64,60 PLN (16,15 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Mięso kroimy na duże kawałki, nacieramy solą, kminkiem, oregano.

Składniki: Łopatka wieprzowa, Kmin rzymski (kumin), Oregano
2

Wyciskamy sok z pomarańczy i limonki.

Składniki: Pomarańcza, Limonka
3

W garnku układamy mięso z cebulą i czosnkiem.

Składniki: Cebula, Czosnek
4

Zalewamy sokiem z cytrusów i 1 szklanką wody.

5

Dusimy pod przykryciem 3-4 godziny na małym ogniu.

Mięso ma się rozpadać przy dotknięciu widelcem.
6

Mięso wyciągamy, szarpiemy na kawałki widelcami.

7

Smażymy poszarpane mięso na patelni do chrupkości.

8

Tortille podgrzewamy na suchej patelni.

Składniki: Tortilla pszenna
9

Nakładamy carnitas, posypujemy cebulą i kolendrą.

Składniki: Cebula, Kolendra świeża

Ciekawostka

💡

Carnitas to tradycyjne meksykańskie danie, które swoje korzenie ma w stanie Michoacán, gdzie jest często serwowane na specjalne okazje.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Podawaj tacos na ciepłych talerzach, aby utrzymać temperaturę. Możesz dodać awokado lub świeżą salsę jako dodatkowe toppingi. Dekoruj danie świeżą kolendrą i plasterkami limonki dla pięknego wyglądu.

🥡 Przechowywanie

Resztki carnitas przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce przez 3-4 dni. Możesz również zamrozić mięso, gdzie zachowa świeżość do 3 miesięcy. Podgrzewaj na patelni na średnim ogniu, aby uzyskać chrupkość.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (0)

Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Kuchnia meksykańska to eksplozja smaków, kolorów i aromatów - od łagodnych po pikantne. Tacos, burritos, quesadillas, enchiladas, fajitas i nachos z domowym guacamole - wszystko to możesz przygotować w swojej kuchni. Nasze przepisy zawierają autentyczne meksykańskie przyprawy: cumin, kolendrę, or...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama