Przygotuj sos curry: wymieszaj ketchup, pastę pomidorową, połowę curry, paprykę, cukier, ocet i sos worcestershire.
Opis
Currywurst to ikona niemieckiego street foodu, szczególnie popularna w Berlinie. Ta prosta, ale uzależniająca przekąska to smażona lub grillowana kiełbasa wieprzowa pokrojona w plastry i polana sosem pomidorowym z curry w proszku. Powstała w powojennym Berlinie w 1949 roku i od tego czasu stała się symbolem miasta. W Berlinie istnieje nawet muzeum poświęcone temu daniu!
Składniki (8)
- Kiełbasa 600 g
- Ketchup 200 g
- Curry w proszku 20 g
- Pasta pomidorowa 1 g
- ✨ Opcjonalne
- Ocet winny 20 ml
- Sos worcestershire 15 ml
- Papryka słodka 10 g
- Cukier biały 15 g
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Usmaż lub ugrill kiełbaski do złota.
Pokrój kiełbaski w 2cm plastry.
Ułóż na talerzu lub w kartoniku (jak w budce z jedzeniem).
Polej sosem curry i posyp obficie curry w proszku.
Podawaj z frytkami lub bułką.
Ciekawostka
Currywurst została wynaleziona przez Hedy Wurst w 1949 roku w Berlinie i szybko stała się symbolem niemieckiego street foodu.
Najlepsze na
Wskazówki
Najlepiej podać currywurst na papierowej tacce lub w kartoniku, jak w budkach z jedzeniem. Idealnie komponuje się z frytkami lub świeżą bułką. Udekoruj świeżą natką pietruszki lub dodatkową szczyptą curry w proszku.
Resztki currywurst przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Możesz je także zamrozić i przechowywać do 2 miesięcy. Podgrzewaj w piekarniku lub na patelni, aby uzyskać chrupiącą konsystencję.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz