Sos worcestershire
Opis
Sos Worcestershire to ciemnobrązowy, płynny przyprawowy sos o złożonym, intensywnym profilu smakowym — słodko-kwaśnym z wyraźnymi nutami umami, sosu rybnego, melasy, octu i przypraw. Ma klarowną, lepko-wodnistą konsystencję i silny aromat, który w niewielkiej ilości podbija smak potraw, dodając głębi i pikantnej słoności. Pod względem odżywczym sos dostarcza niewiele kalorii i niewielkie ilości białka oraz minerałów pochodzących głównie z anchois i melasy, natomiast bywa dość bogaty w sód, więc warto używać go oszczędnie; nie jest to jednak istotne źródło witamin. Typowo stosuje się go do marynat, sosów, dań mięsnych, gulaszy, zup, dressingów i koktajli (np. Bloody Mary), gdzie wzmacnia smak. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce w zamkniętej butelce; nieotwarty może stać w chłodnej, ciemnej szafce.