Kapustę drobno siekamy, solimy i odstawiamy na 10 minut, potem odciskamy wodę.
Opis
Chrupiące od spodu, delikatne od góry japońskie pierożki gyoza to idealna przekąska lub danie główne. Nadzienie z mielonej wieprzowiny, kapusty i czosnku otulone cienkim ciastem jest smażone na patelni metodą yaki-gyoza. Podawane z pikantnym sosem ponzu i olejem chili, rozpływają się w ustach. Sekret tkwi w technice smażenia-duszenia, która nadaje im charakterystyczną teksturę.
Składniki (10)
- Mięso mielone wieprzowe 300 g
- Kapusta pekińska 200 g
- Mąka pszenna 300 g
- Sos sojowy 30 ml
- Olej roślinny 30 ml
- Czosnek 0.6 ząbek
- ✨ Opcjonalne
- Ocet ryżowy 30 ml
- Imbir 15 g
- Olej sezamowy 15 ml
- Szczypiorek 0.0 pęczków
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Mieszamy mięso z kapustą, czosnkiem, imbirem, szczypiorkiem i przyprawami.
Z mąki i wody (150ml) wyrabiamy elastyczne ciasto, odstawiamy na 30 minut.
Ciasto dzielimy na małe kulki, rozwałkowujemy na cienkie krążki.
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy brzegi tworząc fałdki.
Rozgrzewamy olej na patelni, układamy gyoza, smażymy 2 minuty do zrumienienia.
Dolewamy 50ml wody, przykrywamy i dusimy 5 minut do odparowania.
Podajemy z sosem sojowym zmieszanym z octem ryżowym.
Ciekawostka
Gyoza ma swoje korzenie w chińskich pierożkach jiaozi, ale w Japonii przyjęła unikalny smak i technikę przygotowania.
Najlepsze na
Wskazówki
Najlepiej podawać gyoza na ciepło, na talerzach ceramicznych lub drewnianych. Doskonale komponują się z sosem sojowym i olejem chili, które można umieścić w małych miseczkach obok. Udekoruj talerz świeżymi ziołami lub plasterkami limonki dla dodatkowego efektu wizualnego.
Resztki gyoza przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie mogą być świeże do 3 dni. Można je również zamrozić, a po rozmrożeniu najlepiej podgrzać na patelni, aby przywrócić chrupkość.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz