Pomidory, paprykę, część cebuli i chili blendujemy na gładką pastę.
Opis
Kultowe zachodnioafrykańskie danie - czerwony ryż gotowany w pomidorowym sosie z przyprawami. Każde ziarnko nasycone aromatem papryki, imbiru i cebuli. Tradycyjnie podawany z grillowanym kurczakiem i warzywami. Jollof to źródło dumy narodowej w Nigerii, Ghanie i Senegalu. Aromatyczny, lekko pikantny i niesamowicie smaczny - smak Afryki na talerzu.
Składniki (10)
- Ryż basmati 400 g
- Pomidory krojone (diced) 1 g
- Olej roślinny 60 ml
- Czosnek 0.6 ząbek
- Papryka czerwona 0.0 szt.
- Cebula 0.0 szt.
- 🌿 Przyprawy
- Imbir 20 g
- ✨ Opcjonalne
- Kurkuma 5 g
- Tymianek 5 g
- Chilli papryczka 0.1 szt.
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Resztę cebuli siekamy i smażymy na oleju do złota.
Dodajemy pastę pomidorową, smażymy 15-20 minut.
Dodajemy imbir, czosnek, kurkumę, tymianek.
Płuczemy ryż kilka razy, dodajemy do sosu.
Zalewamy 600ml wody lub bulionu, mieszamy.
Przykrywamy szczelnie, gotujemy na małym ogniu 25-30 minut.
Podajemy z grillowanym kurczakiem lub rybą.
Ciekawostka
Jollof Rice jest często przedmiotem rywalizacji między krajami zachodnioafrykańskimi, zwłaszcza Nigerią i Ghaną, które mają swoje unikalne przepisy na to danie.
Najlepsze na
Wskazówki
Podawaj Jollof Rice na dużym talerzu w temperaturze pokojowej. Doskonale smakuje z grillowanym kurczakiem lub rybą, a całość możesz udekorować świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Użyj kolorowych naczyń, aby podkreślić afrykański klimat.
Resztki Jollof Rice przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Możesz również zamrozić danie na maksymalnie 1 miesiąc. Podgrzewaj w mikrofalówce lub na patelni z odrobiną wody, aby ryż nie był suchy.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz