Rozgrzej piekarnik do 175°C z funkcją grzania góra-dół (bez termoobiegu). Przygotuj kwadratową formę o wymiarach około 20x20 cm lub prostokątną 20x30 cm. Dno i boki formy wyłóż papierem do pieczenia w taki sposób, aby papier wystawał ponad krawędzie formy. To bardzo ułatwi wyjęcie upieczonego ciasta w jednym kawałku.
Opis
To nie jest zwykłe brownie. To głęboko czekoladowe, wilgotne i ciągnące się ciasto, które łączy w sobie intensywność gorzkiej czekolady z zaskakującą, kwaskowatą nutą suszonej żurawiny i chrupkością aromatycznych, prażonych orzechów włoskich. Dodatek cynamonu i szczypty goździków otula podniebienie ciepłem korzennych przypraw, czyniąc z tego deseru idealnego towarzysza chłodniejszych dni. Każdy kęs to podróż przez różne tekstury i smaki: od rozpływającej się w ustach, gęstej masy czekoladowej, przez soczyste owoce, po chrupiące orzechy. Z wierzchu ciasto ma charakterystyczną, delikatnie popękaną i błyszczącą skórkę, a w środku pozostaje idealnie 'fudgy'. Podawaj je na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno, pokrojone w zgrabne kwadraty, do filiżanki mocnej kawy. To doskonały deser na spotkania z przyjaciółmi, rodzinne uroczystości czy po prostu jako luksusowa chwila przyjemności tylko dla siebie.
Składniki (12)
- Gorzka czekolada 70% 200 g
- Masło 82% 180 g
- Jajka 3 szt.
- Cukier trzcinowy drobny 200 g
- Mąka pszenna typ 450 100 g
- Kakao ciemne, niesłodzone 30 g
- Suszona żurawina 100 g
- Orzechy włoskie 100 g
- 🌿 Przyprawy
- Cynamon mielony 2 g
- Sól 0.0 szczypt
- ✨ Opcjonalne
- Goździki mielone 1 g
- Ekstrakt waniliowy 5 g
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Przygotowanie wstępne
Na suchej, średniej patelni rozgrzanej na średnim ogniu, upraż orzechy włoskie. Potrząsaj patelnią co chwilę, aby orzechy równomiernie się zarumieniły. Praż je przez około 4-5 minut, aż zaczną intensywnie pachnieć i nabiorą złotego koloru. Uważaj, aby ich nie przypalić, bo staną się gorzkie. Przesyp uprażone orzechy na talerz do ostygnięcia, a następnie posiekaj je grubo nożem.
Przygotowanie masy czekoladowej
W metalowej lub szklanej misce umieść połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę oraz pokrojone w kostkę masło. Przygotuj kąpiel wodną: ustaw miskę na garnku z niewielką ilością delikatnie gotującej się wody (wrzątku). Dno miski nie powinno dotykać powierzchni wody. Mieszaj całość silikonową szpatułką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i połączą w gładką, lśniącą masę. Zdejmij miskę z garnka i odstaw na bok do lekkiego przestudzenia na około 10 minut.
W dużej misce umieść jajka (w temperaturze pokojowej) oraz cukier trzcinowy. Używając miksera ręcznego lub planetarnego z końcówką do ubijania, ubijaj składniki na wysokich obrotach przez około 4-5 minut. Masa powinna stać się wyraźnie jaśniejsza, puszysta i potroić swoją objętość. Gdy podniesiesz końcówki miksera, spływająca masa powinna tworzyć na powierzchni wyraźną, powoli znikającą wstążkę.
Łączenie składników
Do puszystej masy jajecznej wlej powoli, cienkim strumieniem, przestudzoną masę czekoladową. Jednocześnie delikatnie mieszaj całość dużą szpatułką lub rózgą kuchenną, wykonując ruchy od dołu do góry, aby nie stracić napowietrzenia masy jajecznej. Jeśli używasz ekstraktu waniliowego, dodaj go na tym etapie. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą, gładką masę.
W osobnej, mniejszej misce wymieszaj przesianą mąkę, przesiane kakao, cynamon, sól i opcjonalnie mielone goździki. Dodaj suche składniki do mokrej masy czekoladowej w dwóch lub trzech partiach. Po każdej partii delikatnie wymieszaj całość szpatułką, wykonując te same ruchy od dołu do góry. Mieszaj tylko do momentu, gdy nie będzie widać śladów suchej mąki.
Pieczenie i studzenie
Do gotowej masy dodaj posiekane, uprażone orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę. Wymieszaj je delikatnie szpatułką, wykonując dosłownie kilka ruchów, tylko tyle, aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Przelej gotową masę do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj wierzch szpatułką.
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut. Czas pieczenia jest kluczowy dla uzyskania idealnej konsystencji. Po 25 minutach wykonaj test patyczka: wbij drewniany patyczek do szaszłyków w środek ciasta. Jeśli po wyjęciu patyczek jest oblepiony mokrym, surowym ciastem - piecz dalej. Jeśli jest suchy - ciasto jest przepieczone. Idealny moment to taki, gdy na patyczku pozostają wilgotne, ciężkie okruszki.
Wyjmij formę z piekarnika i postaw na metalowej kratce. Pozostaw ciasto w formie do CAŁKOWITEGO wystudzenia. To bardzo ważny krok! Gorące brownie jest bardzo delikatne i rozpadłoby się podczas krojenia. Studzenie może potrwać 2-3 godziny. Dopiero po tym czasie, chwytając za wystające brzegi papieru do pieczenia, wyjmij ciasto z formy i przenieś na deskę do krojenia.
Używając dużego, ostrego noża, pokrój wystudzone ciasto na 12 lub 16 równych kwadratów. Aby uzyskać idealnie równe i czyste krawędzie, po każdym cięciu zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie wytrzyj go do sucha ręcznikiem papierowym. Podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane.
Ciekawostka
Legenda głosi, że brownie powstało przez pomyłkę! Podobno na przełomie XIX i XX wieku pewna amerykańska gospodyni domowa, piekąc ciasto czekoladowe, zapomniała dodać proszku do pieczenia. Efektem było niskie, zbite, ale przepyszne ciasto, które dziś znamy i kochamy jako brownie.
Najlepsze na
Wskazówki
To brownie jest wyśmienite samo w sobie, ale można je podnieść na wyższy poziom. Podawaj je lekko podgrzane z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. Świetnie komponuje się również z kleksem bitej śmietany, sosem karmelowym lub malinowym. Filiżanka gorzkiej kawy lub szklanka zimnego mleka to jego idealni towarzysze.
Przechowuj brownie w szczelnie zamykanym pojemniku w temperaturze pokojowej do 4 dni. Z każdym dniem staje się ono jeszcze bardziej wilgotne i 'zwarte'. Można je również zamrozić, owijając każdy kawałek osobno w folię spożywczą. Przed podaniem wystarczy rozmrozić w temperaturze pokojowej.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz