Nagrzej piekarnik do 175°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół). Przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm. Dokładnie umyj śliwki pod bieżącą wodą, osusz je papierowym ręcznikiem. Przekrój każdą śliwkę na pół wzdłuż pestki i usuń pestkę. Połówki śliwek odłóż na bok.
Opis
To niezwykle aromatyczne i wilgotne ciasto, które jest kwintesencją jesieni. Wyobraź sobie soczyste, dojrzałe śliwki węgierki, skąpane w głębokim, maślanym karmelu, tworzące na wierzchu ciasta lśniącą, kleistą mozaikę. Spód, a właściwie wierzch po odwróceniu, to puszyste, maślane ciasto o głębokim, korzennym aromacie, w którym dominuje cynamon, rozgrzewający imbir i szlachetny, lekko cytrusowy kardamon. Ciasto to, znane jako 'upside-down cake', piecze się 'do góry nogami', a cały jego urok ujawnia się dopiero po wyjęciu z pieca i odwróceniu na paterę. Podawaj je na ciepło, z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany lub gałką lodów waniliowych, które idealnie zbalansują słodycz karmelu. Jest to idealny deser na chłodne popołudnia, spotkania z przyjaciółmi czy jako słodkie zwieńczenie rodzinnego obiadu.
Składniki (15)
- Śliwki węgierki 750 g
- Masło 230 g
- Brązowy cukier demerara 150 g
- Mąka pszenna typ 450 250 g
- Drobny cukier do wypieków 150 g
- Jajka 3 szt.
- Jogurt naturalny gęsty 180 g
- Proszek do pieczenia 10 g
- Soda oczyszczona 3 g
- Imbir mielony 1 g
- Ekstrakt waniliowy 5 g
- 🌿 Przyprawy
- Cynamon mielony 4 g
- Kardamon mielony 2 g
- Sól 0.1 szczypt
- ✨ Opcjonalne
- Orzechy włoskie 50 g
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Przygotowanie formy i śliwek
Karmelowa warstwa śliwkowa
W małym rondelku umieść 80g masła i 150g brązowego cukru. Podgrzewaj na średniej mocy, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą i połączą w gładki, bulgoczący sos karmelowy. Zajmie to około 3-4 minut. Gotowy, gorący karmel natychmiast przelej na dno przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź, przechylając formę.
Na warstwie gorącego karmelu zacznij układać połówki śliwek, przecięciem do dołu. Układaj je bardzo ciasno, jedna obok drugiej, zaczynając od zewnętrznej krawędzi formy i kierując się do środka, tworząc wzór przypominający spiralę lub kwiat. Śliwki lekko skurczą się podczas pieczenia, więc nie zostawiaj między nimi wolnych przestrzeni. Jeśli używasz orzechów, posyp je teraz równomiernie na ułożonych śliwkach.
Przygotowanie ciasta korzennego
Do dużej miski przesiej przez sito 250g mąki pszennej. Dodaj 10g proszku do pieczenia, 3g sody oczyszczonej, 4g cynamonu, 2g kardamonu, 1g imbiru i 2 szczypty soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki za pomocą trzepaczki rózgowej. Dzięki temu spulchniacze i przyprawy równomiernie rozprowadzą się w mące.
W drugiej, dużej misce umieść 150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) oraz 150g drobnego cukru. Używając miksera z końcówką do ucierania (mieszadło płaskie), ucieraj składniki na średnio-wysokich obrotach przez około 5-7 minut. Masa powinna stać się bardzo jasna, niemal biała, i wyraźnie zwiększyć swoją objętość, przypominając puszysty krem.
Zmniejsz obroty miksera do średnich. Dodawaj jajka (w temperaturze pokojowej) pojedynczo, jedno po drugim. Każdą porcję jajka miksuj tylko do momentu, aż połączy się z masą maślaną. Zeskrobuj masę ze ścianek miski szpatułką po dodaniu każdego jajka. Na koniec dodaj 5g ekstraktu waniliowego i krótko zmiksuj.
Teraz będziesz dodawać naprzemiennie suche składniki i jogurt. Ustaw mikser na najniższe obroty. Dodaj 1/3 przygotowanej mieszanki mącznej i miksuj tylko do połączenia. Następnie dodaj połowę jogurtu (90g) i znów krótko zmiksuj. Powtórz: dodaj kolejną 1/3 mąki, resztę jogurtu, i zakończ ostatnią porcją mąki. Mieszaj tylko do momentu, gdy nie będzie widać suchych składników.
Pieczenie i studzenie
Gotowe ciasto delikatnie przełóż na warstwę śliwek w formie. Użyj silikonowej szpatułki, aby równomiernie rozprowadzić ciasto po całej powierzchni, docierając do brzegów formy. Wyrównaj wierzch. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50-60 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i postaw na kratce do studzenia. Pozostaw je w formie na dokładnie 10 minut. To bardzo ważny czas - ciasto musi lekko przestygnąć, aby się nie rozpadło, ale karmel musi być wciąż płynny, aby ciasto odeszło od formy.
Po 10 minutach, ostrożnie przejedź nożem wzdłuż krawędzi ciasta, aby oddzielić je od formy. Przykryj formę dużym talerzem lub paterą. Używając rękawic kuchennych, pewnym i szybkim ruchem odwróć formę do góry dnem razem z talerzem. Postaw talerz na blacie i delikatnie zdejmij formę. Jeśli jakieś śliwki przywarły do dna, delikatnie je zdejmij i ułóż z powrotem na cieście. Pozostaw ciasto do dalszego ostygnięcia.
Ciekawostka
Ciasta 'odwrócone' (upside-down cakes) zyskały popularność w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku, kiedy to firma Dole zaczęła promować ananasy w puszkach. Najsłynniejszą wersją stało się ciasto z ananasem, ale technika ta wywodzi się od francuskiej Tarte Tatin, która powstała przez przypadek pod koniec XIX wieku.
Najlepsze na
Wskazówki
Ciasto najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe. Podawaj je z kleksem gęstej kwaśnej śmietany, crème fraîche lub gałką lodów waniliowych, które wspaniale kontrastują ze słodyczą karmelu i korzennym smakiem ciasta. Przed podaniem można je delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Przechowuj ciasto w temperaturze pokojowej, przykryte kloszem lub w szczelnym pojemniku do 3 dni. Dzięki dużej ilości owoców i wilgotnemu ciastu długo zachowuje świeżość. Nie wymaga przechowywania w lodówce.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz