Menu

Mini kanapki z wędzonym łososiem i kremowym serkiem koperkowym

Sylwester Przystawki Przekąski 25 min Łatwy 9 wyświetleń ~38,62 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Eleganckie, błyskawiczne w przygotowaniu i niezwykle smaczne mini kanapki, znane również jako kanapki bankietowe lub canapés. To klasyczna przystawka, która idealnie sprawdza się na przyjęciach, zwłaszcza podczas Sylwestra, karnawału czy spotkań w gronie przyjaciół. Połączenie intensywnego smaku ciemnego, lekko słodkawego pumpernikla z kremowym, delikatnie kwaskowatym serkiem z nutą świeżego koperku i cytryny, a wszystko zwieńczone aksamitnym, wędzonym na zimno łososiem. Kontrast kolorów – głęboki brąz chleba, biel serka, róż łososia i zieleń koperku – sprawia, że kanapki prezentują się zjawiskowo na każdym stole. Są to kąski na jeden raz, co czyni je bardzo wygodną formą przekąski.

Składniki (7)

Porcje:
8
  • Chleb pumpernikiel w kromkach 250 g
  • Łosoś wędzony na zimno w plastrach 200 g
  • Serek śmietankowy typu philadelphia 200 g
  • Koperek świeży 0.8 pęczek
  • Cytryna 1.3 szt.
  • 🌿 Przyprawy
  • Pieprz czarny świeżo mielony 2 szczypty
  • ✨ Opcjonalne
  • Kapary 30 g
💰 Szacowany koszt dania: ~38,62 PLN (4,83 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

Przygotowanie bazy i pasty

1

Przygotuj bazę kanapek. Wyjmij kromki pumpernikla z opakowania i ułóż je na dużej desce do krojenia. Używając ostrego noża, odkrój twarde skórki z każdej kromki. Następnie każdą kromkę przekrój na cztery równe kwadraty. Możesz też użyć małej, okrągłej foremki do ciastek (o średnicy ok. 4-5 cm), aby wyciąć z każdej kromki dwa kółka. Odłożone bazy ułóż na tacy lub dużym talerzu, na którym będziesz serwować kanapki.

Składniki: Chleb pumpernikiel w kromkach
Odkrojenie skórek sprawi, że kanapki będą delikatniejsze. Użycie foremki do ciastek nada im bardziej elegancki, bankietowy wygląd. Resztki chleba można wysuszyć i zmielić na bułkę tartą.
2

Przygotuj świeże zioła i cytrynę. Dokładnie umyj pęczek koperku pod bieżącą, zimną wodą, a następnie osusz go delikatnie ręcznikiem papierowym. Oddziel grubsze łodygi, a delikatne gałązki posiekaj bardzo drobno ostrym nożem. Cytrynę dokładnie wyszoruj szczoteczką pod gorącą wodą, a następnie osusz. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny na tarce o drobnych oczkach (tylko żółtą część, biała jest gorzka). Z tej samej połówki wyciśnij sok, około 1 łyżki stołowej (15 ml).

Składniki: Koperek świeży, Cytryna
Użyj ostrego noża do siekania koperku, aby go nie zmiażdżyć, co uwolni więcej aromatu. Do ścierania skórki najlepiej nadaje się specjalna tarka typu 'zester'. Uważaj, aby do soku nie wpadły pestki.
3

Stwórz kremową pastę serową. Do średniej wielkości miski przełóż serek śmietankowy. Dodaj posiekany koperek, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Dopraw całość dwiema szczyptami świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Używając widelca lub małej trzepaczki, energicznie mieszaj wszystkie składniki przez około 1-2 minuty, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej i puszystej masy. Spróbuj pasty i w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny lub pieprzu.

Składniki: Serek śmietankowy typu philadelphia, Koperek świeży, Cytryna, Pieprz czarny świeżo mielony
Serek powinien mieć temperaturę pokojową, co ułatwi jego wymieszanie z innymi składnikami. Mieszaj dokładnie, aby koperek i skórka cytrynowa równomiernie rozłożyły się w masie serowej.

Składanie i dekorowanie kanapek

4

Nałóż pastę serową na przygotowane bazy chlebowe. Za pomocą małego noża do masła lub małej szpatułki, nałóż porcję pasty serowej na każdy kawałek pumpernikla. Rozsmaruj ją równomiernie, tworząc warstwę o grubości około 3-4 mm. Staraj się, aby pasta pokryła całą powierzchnię chleba, aż po same brzegi.

Nie nakładaj zbyt grubej warstwy pasty, aby smak serka nie zdominował łososia. Równomierne rozsmarowanie zapewni estetyczny wygląd i zbalansowany smak każdej kanapki.
5

Ułóż wędzonego łososia. Wyjmij plastry łososia z opakowania. Każdy plaster delikatnie podrzyj palcami lub potnij nożem na mniejsze kawałki, pasujące rozmiarem do bazy chlebowej. Każdy kawałek łososia uformuj w zgrabną 'różyczkę' lub po prostu złóż na pół i ułóż na środku każdej kanapki, na warstwie serka. Lekko dociśnij, aby łosoś przywarł do pasty.

Składniki: Łosoś wędzony na zimno w plastrach
Formowanie łososia w 'różyczkę' (zwijanie paska w mały rulon) sprawi, że kanapki będą wyglądały bardzo profesjonalnie i apetycznie. Staraj się, aby na każdej kanapce była podobna ilość ryby.
6

Udekoruj gotowe kanapki. Na wierzchu każdej kanapki, na łososiu, połóż małą gałązkę świeżego koperku dla ozdoby i dodatkowego aromatu. Jeśli używasz składników opcjonalnych, możesz dodać jeden lub dwa kapary obok łososia. Gotowe kanapki ułóż na dużym talerzu lub desce do serwowania.

Składniki: Koperek świeży, Kapary
Dekoracja to ostatni szlif, który sprawia, że przystawka jest jeszcze bardziej apetyczna. Nie przesadzaj z ilością dodatków, aby nie przytłoczyć głównego smaku. Przed podaniem warto schłodzić kanapki w lodówce przez około 15 minut.

Ciekawostka

💡

Nazwa 'canapé' pochodzi z języka francuskiego i oznacza 'sofę'. Nazwa ta wzięła się z analogii, że nadzienie 'siedzi' na chlebie, tak jak człowiek na sofie. Tradycja podawania małych przekąsek na chlebie lub krakersach stała się popularna w XIX-wiecznej Francji.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Podawaj kanapki dobrze schłodzone na dużym, płaskim półmisku lub desce z łupka, co podkreśli ich kolory. Ułóż je w regularnych rzędach lub w okręgu dla estetycznego efektu. Półmisek można dodatkowo ozdobić plasterkami cytryny i gałązkami świeżego koperku.

🥡 Przechowywanie

Kanapki najlepiej smakują w dniu przygotowania. Można je przygotować maksymalnie 2-3 godziny przed podaniem i przechowywać w lodówce pod przykryciem (np. folią spożywczą), aby chleb nie obsychał. Dłuższe przechowywanie może sprawić, że pumpernikiel zmięknie od wilgoci z serka.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (0)

Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Sylwester to wyjątkowy czas, kiedy żegnamy stary rok i witamy nowy z wielką radością i nadzieją. To niezwykła okazja, która łączy bliskich przy wspólnym stole, gdzie nie może zabraknąć pysznych potraw i napojów. Tradycyjnie celebrujemy ten wieczór różnorodnymi daniami, które symbolizują dostatek ...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Przystawki
Przystawki w: Wigilia

Przystawki otwierają posiłek i przygotowują podniebienie na kolejne dania. W tej kategorii prezentujemy eleganckie i smaczne przystawki na każdą okazję. Nasze przepisy obejmują carpaccio, tartary, bruschettę, antipasti i koreczki. Znajdziesz tu zarówno zimne, jak i ciepłe przystawki. Szczególną u...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Przekąski
Przekąski w: Sylwester

Przekąski to idealny sposób na umilenie czasu oczekiwania na północ, powinny być małe, ale efektowne.

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama