Menu

Pomidorowa z ryżem

Zupy Dania wegetariańskie 40 min Łatwy 557 wyświetleń ~4,10 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Zupa pomidorowa z dodatkiem ryżu i śmietany.

Składniki (9)

Porcje:
4
  • Ryż biały 100 g
  • Seler korzeniowy 50 g
  • Masło 30 g
  • Passata pomidorowa 1 g
  • Śmietana 18% 100 ml
  • Marchew 0.0 szt.
  • Cebula 0.0 szt.
  • 🌿 Przyprawy
  • Sól 0.2 szczypt
  • ✨ Opcjonalne
  • Pieprz czarny 4 szczypty
💰 Szacowany koszt dania: ~4,10 PLN (1,03 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Pokrój warzywa w drobną kostkę.

2

Zeszklij cebulę na maśle, dodaj marchew i seler.

3

Wlej passatę i 1 litr wody, zagotuj.

4

Dodaj ryż i gotuj 20 minut.

5

Dopraw solą i pieprzem.

6

Zmiksuj zupę na gładką masę.

7

Podawaj ze śmietaną.

Ciekawostka

💡

Zupa pomidorowa to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni, często podawane w towarzystwie ryżu lub makaronu.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Podawaj zupę w głębokich talerzach, dekorując świeżą bazylią lub natką pietruszki. Doskonale smakuje z dodatkiem grzanków lub świeżego pieczywa. Serwuj na ciepło, aby zachować intensywny aromat.

🥡 Przechowywanie

Resztki zupy przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Możesz także zamrozić zupę, a po rozmrożeniu podgrzać na małym ogniu, aby zachować jej smak i konsystencję.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (0)

Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Zupy to esencja domowej kuchni - rozgrzewają, sycą i pocieszają w każdą pogodę. W tej kategorii prezentujemy przepisy na polskie zupy - rosół, żurek, barszcz, pomidorową, ogórkową i grochówkę. Nasze dania obejmują również zupy-kremy, chłodniki i buliony. Znajdziesz tu przepisy na zupy na każdą po...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia wegetariańska to bogactwo smaków bez mięsa - zdrowa, kolorowa i sycąca. Białko roślinne: soczewica, ciecierzyca, fasola, groszek i soja w głównej roli. Sery i nabiał: feta, halloumi, ricotta i mascarpone w daniach głównych. Jajka w różnych wersjach: omlety, frittata, shakshuka i jajka po ...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama