Menu

Samosa

Pikantne Kuchnia indyjska 75 min Średni 274 wyświetleń ~20,10 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Samosa to chrupiące indyjskie pierożki nadziewane aromatycznym farszem z ziemniaków i groszku. Te trójkątne smakołyki są jedną z najpopularniejszych przekąsek w Indiach i całej Azji Południowej. Ciasto jest cienkie i chrupiące, a nadzienie bogate w przyprawy takie jak garam masala i kminek. Samosy są tradycyjnie smażone w głębokim oleju, ale można je również upiec. Podaje się je z chutney z mięty lub tamaryndy.

Składniki (10)

Porcje:
4
  • Mąka pszenna 300 g
  • Groszek zielony (świeży) 100 g
  • Imbir świeży 15 g
  • Olej słonecznikowy 200 g
  • Ziemniaki 0.0 szt.
  • Cebula 0.0 szt.
  • ✨ Opcjonalne
  • Garam masala 10 g
  • Kminek 5 g
  • Chili 5 g
  • Kolendra świeża (liście) 0.0 pęczków
💰 Szacowany koszt dania: ~20,10 PLN (5,03 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Wymieszaj mąkę z wodą i odrobiną oleju, zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut.

Składniki: Mąka pszenna, Olej słonecznikowy
2

Ugotuj i rozgnieć ziemniaki na grubo.

Składniki: Ziemniaki
3

Podsmaż cebulę, dodaj imbir i przyprawy.

Składniki: Cebula, Imbir świeży, Garam masala, Kminek, Chili
4

Wymieszaj z ziemniakami i groszkiem, dodaj kolendrę.

Składniki: Groszek zielony (świeży), Kolendra świeża (liście)
5

Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka, nadziewaj i formuj trójkąty.

Dobrze zaklej brzegi, żeby się nie otworzyły podczas smażenia
6

Smaż w głębokim oleju do złotego koloru.

Składniki: Olej słonecznikowy
Podawaj z chutney z mięty lub tamaryndy

Ciekawostka

💡

Samosy mają swoje korzenie w Azji Środkowej, gdzie były znane już w XIII wieku, a ich popularność rozprzestrzeniła się na Indie i inne części Azji.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Samosy najlepiej podawać na ciepło, na talerzach ceramicznych lub metalowych. Można je udekorować świeżą kolendrą i podać z chutney z mięty lub tamaryndy. Idealnie komponują się z zimnym napojem, takim jak lassi.

🥡 Przechowywanie

Resztki samos można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Można je również zamrozić na 1-2 miesiące. Aby podgrzać, najlepiej użyć piekarnika, aby przywrócić chrupkość.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (0)

Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Kuchnia indyjska to fascynująca podróż przez kontynent przypraw - od łagodnych po ogniste. Curry w setce wariantów: tikka masala, butter chicken, korma, vindaloo i madras. Biryani, pulao i dal - dania ryżowe i z soczewicy pełne aromatu. Naan, chapati i paratha - indyjskie chleby pieczone w tandur...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama