Menu

Węgierski gulasz (Gulyás)

Pikantne Zupy Kuchnia europejska 150 min Średni 58 wyświetleń ~137,20 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Autentyczny węgierski gulasz - nie gęsty sos, a aromatyczna zupa z wołowiny i papryki. Kawałki wołowiny duszone z dużą ilością cebuli i słodkiej papryki w rosole. Ziemniaki, marchew i csipetke (kluseczki) dopełniają całości. Prawdziwy gulyás to skarb Wielkich Węgier, szlachetny i rozgrzewający - daleki od zachodnich interpretacji.

Składniki (10)

Porcje:
4
  • Wołowina gulaszowa 700 g
  • Smalec 40 g
  • Cebula 0.0 szt.
  • Papryka czerwona 0.0 szt.
  • Pomidor 0.0 szt.
  • Ziemniak 0.0 szt.
  • Marchew 0.0 szt.
  • 🌿 Przyprawy
  • Papryka słodka 40 g
  • ✨ Opcjonalne
  • Kminek 5 g
  • Czosnek 0.6 ząbek
💰 Szacowany koszt dania: ~137,20 PLN (34,30 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na smalcu do złota.

Składniki: Cebula, Smalec
2

Zdejmujemy z ognia, dodajemy paprykę słodką, mieszamy szybko.

Składniki: Papryka słodka
Papryka nie może się przypalić - zdejmij garnek z ognia!
3

Mięso kroimy w kostkę 3cm, dodajemy do cebuli.

Składniki: Wołowina gulaszowa
4

Obsmażamy 5 minut, dodajemy czosnek i kminek.

Składniki: Czosnek, Kminek
5

Wrzucamy pomidory (pokrojone) i paprykę w paski.

Składniki: Pomidor, Papryka czerwona
6

Zalewamy wodą, by przykryć mięso. Dusimy 1.5 godziny.

7

Dodajemy ziemniaki i marchew (w kostkę), gotujemy 30 min.

Składniki: Ziemniak, Marchew
8

Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z białym chlebem.

Ciekawostka

💡

Gulyás to tradycyjne danie węgierskie, które pierwotnie było przygotowywane przez pasterzy na pustyni, gotując mięso z warzywami w jednym garnku.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Gulasz najlepiej podawać w głębokich talerzach, ozdobiony świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki. Podawaj z chrupiącym białym chlebem, aby można było maczać w aromatycznym bulionie. Serwuj na ciepło, aby danie zachowało swoje smaki.

🥡 Przechowywanie

Resztki gulaszu przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie będą dobre przez 3-4 dni. Możesz również zamrozić gulasz w porcjach, co pozwoli na przechowywanie go do 3 miesięcy. Aby podgrzać, najlepiej użyć kuchenki, dodając trochę wody, by przywrócić odpowiednią konsystencję.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (4)

P
Pichcik Pytanie 1mo temu

Można to zrobić w multicookerze? Jaki program ustawić?

M
MariaKuchenna Porada 2mo temu

Jeśli mięso jest twarde, dusić dłużej na mniejszym ogniu. Cierpliwość popłaca!

M
MariaKuchenna Pytanie 5mo temu

Ile kalorii ma jedna porcja tego dania? Liczę makra.

M
MasterChef Pytanie 5mo temu

Ile minut dokładnie piec? Mój piekarnik chyba grzeje mocniej niż powinien.

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Zupy to esencja domowej kuchni - rozgrzewają, sycą i pocieszają w każdą pogodę. W tej kategorii prezentujemy przepisy na polskie zupy - rosół, żurek, barszcz, pomidorową, ogórkową i grochówkę. Nasze dania obejmują również zupy-kremy, chłodniki i buliony. Znajdziesz tu przepisy na zupy na każdą po...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia europejska to mozaika tradycji kulinarnych Starego Kontynentu - od Hiszpanii po Skandynawię. Paella walencjańska i tapas z Hiszpanii - słońce na talerzu. Boeuf bourguignon i ratatouille z Francji - elegancja i finezja. Schnitzel wiedeński i strudel z Austrii - mitteleuropejskie klasyki. M...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama