Zacznij od przygotowania zaczynu. W małym garnuszku podgrzej mleko. Musi być lekko ciepłe, jak temperatura ciała (ok. 37°C). Sprawdź, kapiąc kroplę na wewnętrzną stronę nadgarstka – nie powinno parzyć. Do miseczki wkrusz świeże drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki (weź z odważonej porcji). Zalej całość połową ciepłego mleka (ok. 125 ml) i dokładnie wymieszaj widelcem, aż wszystkie składniki się połączą i nie będzie grudek. Przykryj miseczkę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Zaczyn jest gotowy, gdy znacznie zwiększy objętość i na jego powierzchni pojawi się gęsta, bąbelkowa piana. To znak, że drożdże są aktywne.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz