Ananas świeży
Opis
Ananas świeży to soczysty owoc o intensywnym, słodko-kwaśnym smaku i charakterystycznej szorstkiej, brązowo-złotej skórce z zielonymi liśćmi u góry; miąższ jest jasnożółty, aromatyczny i błyszczący. Jest bogaty w witaminę C, błonnik i mangan, zawiera enzym bromelainę o właściwościach przeciwzapalnych i wspomagających trawienie, a także przeciwutleniacze, co wspiera odporność, zdrowie kości i układ trawienny przy umiarkowanym spożyciu kalorii. W kuchni świeży ananas pasuje do sałatek owocowych i warzywnych, sals, smoothie, deserów, grillowany świetnie łączy się z mięsem (np. kurczakiem czy szynką), owocami morza, koktajlami i przyprawami jak limonka czy chili. Nierozkrojony ananas dojrzewa w temperaturze pokojowej; po pokrojeniu przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3–4 dni, można też zamrażać porcjami.