Biszkopty podłużne (savoiardi)
Opis
Biszkopty podłużne (savoiardi) to lekkie, wydłużone ciasteczka biszkoptowe o suchej, lekko chrupiącej skórce i miękkim, porowatym wnętrzu. Mają subtelny, słodkawy smak z nutą wanilii i jajek oraz kremową barwę z delikatnym, pudrowym wykończeniem. Ich struktura dobrze chłonie płyny, nie tracąc jednak całkowicie formy. Pod względem odżywczym są przede wszystkim źródłem szybko przyswajalnych węglowodanów i niewielkiej ilości białka z jaj, przy niskiej zawartości tłuszczu i sodu, natomiast mają mało błonnika i mikroskładników, dlatego warto łączyć je z produktami mlecznymi, owocami lub orzechami dla lepszego bilansu. Typowo stosuje się je do tiramisu, deserów warstwowych, chłodnych kremów, jako baza nasączana kawą lub alkoholem oraz lekka przekąska z owocami. Przechowywać w szczelnym opakowaniu w suchym, chłodnym miejscu, unikać wilgoci; po nasączeniu spożyć od razu, a w razie potrzeby można je szybko przywrócić chrupkość w piekarniku.