Menu

Cebula biała

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Cebula biała ma świeży, ostro-słodkawy smak z delikatnym, chrupkim miąższem i gładką, papierowatą skórką utrzymaną w kremowo-białej barwie, co czyni ją atrakcyjną zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę C, związki siarkowe i flawonoidy (m.in. kwercetyna) oraz prebiotyczną inulinę, które wspierają odporność, działają przeciwzapalnie, sprzyjają zdrowiu serca i regulacji poziomu cukru oraz flory jelitowej. Kulinarne zastosowania są wszechstronne: świetnie sprawdza się surowa w sałatkach, salsach i kanapkach, a także smażona, karmelizowana do zup, sosów, duszonych dań i marynat. Przechowywać ją najlepiej w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu, z dala od ziemniaków; po przekrojeniu trzymać w lodówce szczelnie zapakowaną i zużyć w ciągu kilku dni.

Wartości odżywcze (na 100g)

40 kcal Kalorie
1,1g Białko
9,3g Węglowodany
0,1g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (5)

Wegańskie leczo z kurkami i wędzoną nutą

⏱️ 90 min 🟡 medium

Śledź w śmietanie z cebulką

⏱️ 40 min 🟢 easy

Tacos al Pastor z Grillowanym Ananasem i Salsą Verde

⏱️ 90 min 🟡 medium

Kremowa zupa z pieczonej dyni i marchewki z chrupiącą ciecierzycą

⏱️ 70 min 🟢 easy

Aksamitny krem z pieczonego buraka z nutą pomarańczy i chrzanu

⏱️ 120 min 🟡 medium