Cebula (lub szalotka)
Opis
Cebula (lub szalotka) ma wielowarstwową, chrupiącą strukturę i skórkę od białej po żółtą lub czerwoną; smak waha się od ostrego i łzawiącego do słodkiego po ugotowaniu, zaś szalotka jest mniejsza i delikatniejsza z subtelną, lekko orzechową nutą. Jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę C, foliany oraz związki siarkowe i flawonoidy, zwłaszcza kwercetynę, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, wspierając odporność, zdrowie układu krążenia i metabolizm. W kuchni cebula i szalotka są uniwersalne: budują smak wywarów, sosów, duszonych dań, sałatek i marynat, doskonale karmelizują się i wzmacniają mięsa, warzywa oraz potrawy jednogarnkowe. Przechowywać cebulę w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu z dala od światła; szalotki i przekrojone egzemplarze trzymać w lodówce w szczelnym pojemniku, unikając wilgoci, by zapobiec pleśnieniu i kiełkowaniu.