Chrzan tarty (ze słoika)
Opis
Chrzan tarty ze słoika ma kremową, lekko grudkowatą konsystencję i jasnobiały do kremowo-beżowego kolor. Smak jest ostry, piekący i intensywnie aromatyczny, z charakterystycznym, krótko utrzymującym się uczuciem rozgrzewania i oczyszczania zatok dzięki zawartości izotiocyjanianów. Pod względem odżywczym jest niskokaloryczny, dostarcza niewielkich ilości witaminy C i związków siarkowych o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, może wspomagać trawienie i krążenie, choć gotowy produkt ze słoika często zawiera ocet i sól, co podnosi zawartość sodu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, wędlin, ryb wędzonych, jajek, sosów, dipów i sałatek oraz jako baza do chrzanówki i sosu tatarskiego. Po otwarciu przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku, używaj czystej łyżeczki, zużyj w ciągu kilku tygodni do kilku miesięcy; można porcjować i zamrażać, pamiętając o możliwej utracie ostrości. Osoby z nadwrażliwością żołądkową lub zaburzeniami tarczycy powinny stosować ostrożnie.