Brązowy cukier
Opis
Brązowy cukier ma miękką, lekko wilgotną konsystencję i barwę od jasnobrązowej do ciemnej, z wyraźnymi nutami karmelu i melasy, które nadają mu głębszy, lekko toffi smak niż biały cukier. Pod względem odżywczym jest przede wszystkim źródłem sacharozy i dostarcza kalorii podobnie jak biały cukier; zawiera niewielkie ilości minerałów (wapń, potas, żelazo) pochodzących z melasy, ale korzyści zdrowotne są ograniczone i wymagają umiarkowanego spożycia jako szybkiego źródła energii. W kuchni brązowy cukier sprawdza się w wypiekach, ciasteczkach, karmelizowaniu, sosach, glazurach i marynatach, gdzie wzmacnia smak i nadaje wilgotność. Przechowywać go należy w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, aby zapobiec twardnieniu; jeśli stwardnieje, można go zmiękczyć plastrami jabłka, wilgotnym ręcznikiem papierowym lub krótkim podgrzaniem w mikrofalówce.