Drożdże winiarskie
Opis
Drożdże winiarskie to wyspecjalizowane szczepy Saccharomyces i pokrewne drożdże używane do fermentacji win, występujące w postaci suszonych granulek lub płynnej kultury o kremowej barwie i łagodnym, fermentacyjnym zapachu. Same w sobie mają neutralno‑owocowy aromat i nie są przeznaczone do jedzenia na surowo; w winie nadają bukiet, aromaty wtórne oraz wpływają na strukturę i klarowność trunku. Typowo stosuje się je do win, cydrów, miodów pitnych i innych fermentowanych napojów, czasem też w eksperymentalnych fermentacjach owocowych i warzelnictwie domowym. Pod względem odżywczym drożdże winiarskie dostarczają białka, składników mineralnych i mogą być źródłem witamin z grupy B w fermentowanym produkcie, a ich metabolity (np. mannoproteiny, kwasy organiczne) poprawiają stabilność i walory organoleptyczne napoju. Przechowywać je należy w chłodnym, suchym miejscu lub w lodówce, w szczelnym opakowaniu, używać przed datą ważności i, w przypadku aktywnej suszonej postaci, rehydratować zgodnie z instrukcją producenta.