Biała czekolada do polewy
Opis
Biała czekolada do polewy to kremowy, jasno-kremowy produkt o słodkim, maślanym smaku z wyraźnymi nutami wanilii i delikatną, jedwabistą teksturą po rozpuszczeniu. Tworzy lśniącą, gładką powłokę idealną do dekoracji ciast, polewania ciastek, oblewania trufli i nadzień oraz do formowania ozdób i dekoracyjnych zatopień z owocami czy orzechami. Pod względem odżywczym jest to produkt energetyczny, bogaty w tłuszcze pochodzące z masła kakaowego i cukry; zawiera też białka i wapń z dodatku mleka, ale mniej przeciwutleniaczy niż ciemna czekolada, więc warto spożywać ją umiarkowanie. Przechowywać należy w chłodnym, suchym miejscu, z dala od silnych zapachów i światła, najlepiej w szczelnym opakowaniu przy stałej temperaturze około 15–18°C; w razie chłodzenia w lodówce unikać skraplania przez wcześniejsze odstanie do temperatury pokojowej przed otwarciem.