Espresso (mocna kawa)
Opis
Espresso to intensywnie aromatyczna, mocna kawa o ciemnobrązowym, niemal czarnym kolorze i gęstej, złocistej cremie na powierzchni. W smaku dominuje skoncentrowana gorzkość z nutami kwasowości i słodyczy zależnymi od ziaren i palenia; ma pełne ciało i długi, wyrazisty finisz, który świetnie buduje smak potraw i napojów. Pod względem odżywczym czarne espresso ma bardzo mało kalorii, dostarcza kofeiny oraz przeciwutleniaczy (kwasy chlorogenowe), co w umiarkowanych ilościach może poprawiać czujność, metabolizm i funkcje poznawcze oraz wiązać się z mniejszym ryzykiem niektórych chorób. Espresso używa się jako baza do napojów mlecznych (latte, cappuccino), do deserów (tiramisu, lody), w sosach i marynatach oraz koktajlach. Ziarna przechowuje się w szczelnym, nieprzezroczystym opakowaniu w chłodnym, suchym miejscu, a zmielone najlepiej używać od razu; zaparzony napój powinien być spożyty natychmiast dla najlepszej jakości.