Fasolka szparagowa świeża lub mrożona
Opis
Fasolka szparagowa świeża lub mrożona to chrupiące, podłużne strąki o intensywnie zielonej barwie i delikatnie słodkawym, lekko orzechowym smaku. Świeże strąki są jędrne i soczyste, a mrożone zachowują kolor i strukturę dzięki szybkiemu blanszowaniu przed zamrożeniem. Jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę C, foliany, witaminę K oraz minerały takie jak potas i żelazo, a także przeciwutleniacze wspierające układ krążenia i trawienie oraz pomagające w kontroli glukozy. W kuchni fasolka pasuje do sałatek, dań stir-fry, zapiekanek, zup i jako dodatek do mięs czy makaronów; można ją gotować, dusić, blanszować lub podsmażać. Świeżą przechowuje się w lodówce w perforowanym worku lub wilgotnej ściereczce przez 3–5 dni, a mrożoną do 8–12 miesięcy; mrożone można gotować bez rozmrażania.