Gnocchi ziemniaczane (gotowe)
Opis
Gnocchi ziemniaczane (gotowe) to miękkie, lekko sprężyste kluseczki o delikatnym smaku ziemniaka i subtelnym, neutralnym aromacie, często z charakterystycznymi rowkami nadającymi im apetyczny wygląd. Jako produkt z ziemniaków i mąki są przede wszystkim źródłem węglowodanów dostarczających szybkiej energii, zawierają umiarkowaną ilość białka, niewiele tłuszczu oraz pewne ilości potasu i witamin z grupy B; warto zwracać uwagę na zawartość soli i dodatków w produktach gotowych. Gnocchi doskonale komponują się z sosami pomidorowymi, masłem i szałwią, pesto, gęstymi śmietanowymi sosami, pieczone w zapiekankach lub podsmażane dla chrupkości, a także jako dodatek do zup. Gotowe gnocchi przechowuj zgodnie z etykietą: świeże, chłodzone pakowane trzymaj w lodówce i zużyj w ciągu kilku dni, można je też zamrozić (najlepiej rozłożyć na tacy, potem w szczelnym opakowaniu) na 1–2 miesiące; gnocchi suszone przechowuj w suchym, chłodnym miejscu. Po ugotowaniu najlepiej spożyć od razu, ewentualnie przechowywać krótko w lodówce.