Jajka od kur z wolnego wybiegu
Opis
Jajka od kur z wolnego wybiegu wyróżniają się intensywniejszym smakiem i bogatszym kolorem żółtka, które bywa głębokie i pomarańczowe, a białko jest klarowne i sprężyste. Są źródłem pełnowartościowego białka o wysokiej przyswajalności oraz szeregu witamin (A, D, witaminy z grupy B, w tym B12) i minerałów (selen, żelazo, fosfor). Często mają nieco wyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i choliny, co wspiera funkcje mózgu, wzrok i metabolizm, a także przyczynia się do uczucia sytości. W kuchni sprawdzają się uniwersalnie: doskonałe do jajecznicy, omletów, sosów (np. majonezu), pieczenia ciast i gotowania na twardo. Aby zachować świeżość, przechowuj w oryginalnym opakowaniu w lodówce, ostrym końcem w dół, nie myj przed schowaniem i wykorzystaj w ciągu 3–4 tygodni od daty zakupu.