Kakao w proszku (niesłodzone)
Opis
Kakao w proszku (niesłodzone) to drobny, intensywnie ciemnobrązowy proszek o głębokim, lekko gorzkim smaku i charakterystycznym czekoladowym aromacie. Jego smak jest skoncentrowany i wyrazisty, dlatego doskonale łączy się z cukrami, mlekiem i tłuszczami, uwydatniając czekoladowe nuty potraw. Pod względem odżywczym kakao jest źródłem błonnika, magnezu, żelaza i przeciwutleniaczy (flawonoidów), które mogą wspierać zdrowie serca, poprawiać przepływ krwi i działać przeciwzapalnie; zawiera też kofeinę i teobrominę, więc warto stosować je umiarkowanie. W kuchni pasuje do ciast, ciasteczek, kremów, napojów kakaowych, smoothie, lodów, a także do wytrawnych sosów i marynat. Przechowuj je w szczelnym opakowaniu w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, z dala od silnych zapachów; najlepiej zużyć w ciągu kilku miesięcy dla zachowania aromatu.