Kiełbasa śląska
Opis
Kiełbasa śląska to krótka, pełna, lekko zakrzywiona kiełbasa o złocisto-brązowej, wędzonej skórce i soczystym, drobno mielonym wnętrzu. Smak jest wyrazisty, mięsny z delikatną nutą czosnku, majeranku i dymu, przyjemnie słony, ale nie przesadnie pikantny. Wartości odżywcze obejmują przede wszystkim wysoką zawartość białka oraz znaczną ilość tłuszczu i kalorii; kiełbasa dostarcza też żelaza, cynku i witamin z grupy B (w tym B12). Może wspierać odbudowę mięśni i zapobiegać niedoborom żelaza, jednak warto spożywać ją umiarkowanie ze względu na sól i nasycone tłuszcze. Kiełbasa śląska świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania, gotowania w zupach i gulaszach, a także do kanapek i śniadań. Przechowuj ją w lodówce (0–4°C) 1–3 dni surową, 3–4 dni po obróbce, a zamrożoną w szczelnym opakowaniu do 2–3 miesięcy; rozmrażaj w lodówce.