Konfitura śliwkowa (gęsta)
Opis
Gęsta konfitura śliwkowa charakteryzuje się intensywnym, słodko-kwaśnym smakiem z wyraźną, lekko dymną nutą karmelizowanych owoców oraz ciemnofioletową do bordowej barwą i lśniącą, zwartą konsystencją. Jest energetyczna i bogata w cukry prost e, a jednocześnie dostarcza błonnika, witamin (przede wszystkim A i C) oraz minerałów takich jak potas; zawiera też polifenole i antyoksydanty korzystne dla zdrowia. Dzięki błonnikowi sprzyja trawieniu i pracy jelit, a przeciwutleniacze wspierają odporność, jednak warto spożywać ją umiarkowanie ze względu na zawartość cukru. W kuchni konfitura śliwkowa doskonale pasuje jako smarowidło do pieczywa, dodatek do serów i pasztetów, nadzienie do ciast, polewa do naleśników oraz baza do sosów i glazur do mięs (wieprzowina, drób, dziczyzna). Przechowuje się ją w chłodnym, ciemnym miejscu przed otwarciem, po otwarciu należy szczelnie zamknąć słoik, trzymać w lodówce i używać czystą łyżką w ciągu kilku tygodni, by uniknąć pleśni i utraty aromatu.