Koperek świeży (opcjonalnie)
Opis
Koperek świeży ma delikatne, pierzaste listki o żywozielonym kolorze i przyjemnym, świeżym aromacie z nutą anyżu i cytrusów; nadaje potrawom lekkość i wyrazisty, a jednak subtelny smak. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy A, C i K oraz kwas foliowy, a także źródłem minerałów takich jak wapń, żelazo i potasu; zawiera przeciwutleniacze i związki o działaniu przeciwzapalnym, które wspierają układ odpornościowy, trawienie i zdrowie kości. Koperek idealnie komponuje się z rybami i owocami morza, ziemniakami, jajkami, jogurtowymi sosami, sałatkami i zupami, podkreślając świeże i kremowe składniki oraz świetnie łączy się z cytryną i koperkowym twarożkiem. Przechowuj go w lodówce owijając lekko wilgotnym papierowym ręcznikiem w szczelnym woreczku lub stawiając pęczek w słoiku z wodą i przykrywając luźno folią; zachowuje świeżość kilka dni, można też zamrażać posiekany koperek w kostkach z oliwą.