Listki mięty
Opis
Listki mięty charakteryzują się intensywnym, orzeźwiającym aromatem i chłodzącym mentolowym posmakiem, a ich wygląd to drobne, jajowate liście o wyraźnej, zielonej barwie i delikatnej fakturze. Świeże listki łatwo się siekają i stanowią efektowny dodatek wizualny, a suszone zachowują skoncentrowany profil smakowy. Pod względem odżywczym mięta jest niskokaloryczna, dostarcza witaminę A, witaminę C, kwas foliowy oraz minerały takie jak żelazo i mangan, a także związki fenolowe (np. kwas rozmarynowy) o działaniu przeciwutleniającym. Listki wspomagają trawienie, łagodzą wzdęcia, mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne oraz odświeżają oddech. W kuchni pasują do napojów, deserów, sałatek, sosów, mięs (szczególnie jagnięciny), dipów jogurtowych i herbat. Aby zachować świeżość, przechowuj je owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym w szczelnym pojemniku lub w szklance z wodą w lodówce; można je też zamrozić w kostkach z wodą lub oliwą.