Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850
Opis
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 to mąka o ciemniejszym, brązowym zabarwieniu i lekko gruboziarnistej strukturze, z wyraźnym, orzechowo-karmelowym aromatem oraz pełnym, lekko słodkawym smakiem. Z uwagi na wysoką zawartość części otrębnych i zarodków daje cięższy, wilgotny miąższ i intensywniejszy smak niż mąki jasne, doskonale nadaje się do wiejskich bochenków, zakwasów, razowych bułek, kruchych spodów, naleśników i ciasteczek oraz jako dodatek wzmacniający strukturę pieczywa po wymieszaniu z mąkami pszennymi typ 450–650. Jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B, minerały (żelazo, magnez) i białko roślinne, sprzyjając sytości, regulacji trawienia i stabilizacji glikemii; ma też większą zdolność absorpcji wody, co warto uwzględnić w przepisach. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła i zapachów; dłuższe przechowywanie zaleca się w lodówce lub zamrażarce, a przed użyciem warto doprowadzić mąkę do temperatury pokojowej.