Wino białe wytrawne
Opis
Wino białe wytrawne to klarowny, od słomkowego po bladozłoty napój o wyraźnej kwasowości, delikatnych aromatach cytrusów, zielonych jabłek, kwiatów i ziołowych nut. Smak jest świeży, niskosłodki z wyraźną mineralnością lub owocową żywością, a finisz może być krótki lub trwały w zależności od odmiany i starzenia. Pod względem odżywczym dostarcza przede wszystkim kalorii z alkoholu i niewielkiej ilości węglowodanów, niemal brak białka i tłuszczu; zawiera śladowe ilości witamin i polifenoli, które przy umiarkowanym spożyciu mogą wykazywać korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. W kuchni wytrawne białe wino świetnie nadaje się do deglasowania patelni, przygotowywania sosów śmietanowych i na bazie redukcji, marynat do ryb i drobiu, risotto oraz alszkorów i vinaigrettek, podkreślając świeżość składników. Przechowywać należy w chłodnym, ciemnym miejscu przy stałej temperaturze (optymalnie 10–15°C); po otwarciu zamykać korkiem lub szczelną zatyczką i chłodzić w lodówce, najlepiej spożyć w ciągu 3–5 dni.