Mąka pszenna typ 450 (tortowa)
Opis
Mąka pszenna typ 450 (tortowa) to drobno zmielony, bardzo jasny produkt o łagodnym, neutralnym smaku i delikatnej, niemal jedwabistej konsystencji. Ma niską zawartość białka (około 7–9%) i niewielką ilość błonnika, dostarczając przede wszystkim węglowodanów oraz śladowych ilości białka, witamin z grupy B i minerałów; niska zawartość glutenu ułatwia uzyskanie lekkiej tekstury, ale nie czyni jej odpowiednią dla osób z celiakią. Mąka tortowa sprawdza się świetnie w ciastach biszkoptowych, tortach, ciasteczkach, delikatnych kruchych wypiekach oraz do zagęszczania sosów, gdzie zależy nam na subtelnej strukturze. Przechowywać w szczelnym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu z dala od silnych zapachów; w temperaturze pokojowej zachowuje świeżość przez kilka miesięcy, a w lodówce lub zamrażarce można ją przechowywać dłużej.