Mąka pszenna typ 500
Opis
Mąka pszenna typ 500 to jasny, drobno mielony produkt o neutralnym, delikatnie słodkawym smaku i miękkiej, pylącej strukturze, łatwo łączący się z płynami i tłuszczami. Jest to mąka uniwersalna o umiarkowanym stopniu oczyszczenia, dająca gładką konsystencję wypieków i sosów. Odżywczo mąka ta dostarcza przede wszystkim węglowodanów jako źródła energii oraz białka roślinnego, zawiera także niewielkie ilości błonnika, witamin z grupy B i minerałów; ze względu na oczyszczenie ma mniej mikroelementów niż mąki pełnoziarniste, dlatego warto łączyć ją z produktami bogatszymi w błonnik. Sprawdza się przy pieczeniu chleba drożdżowego i bułek, ciast, naleśników, pizz i do zagęszczania sosów. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w szczelnym opakowaniu, z dala od zapachów; dla dłuższego terminu przydatności można trzymać w lodówce lub zamrażarce.