Menu

Pierogi ruskie

Obiady Dania wegetariańskie 90 min Trudny 454 wyświetleń ~13,80 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Tradycyjne polskie pierogi z ziemniakami i serem.

Składniki (7)

Porcje:
4
  • Mąka pszenna typ 500 500 g
  • Twaróg półtłusty 300 g
  • Masło 50 g
  • Ziemniak 0.0 szt.
  • Cebula 0.0 szt.
  • 🌿 Przyprawy
  • Sól 20 g
  • ✨ Opcjonalne
  • Pieprz czarny 6 szczypt
💰 Szacowany koszt dania: ~13,80 PLN (3,45 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Ugotuj ziemniaki, ostudź i przepuść przez praskę.

2

Wymieszaj z twarogiem, dopraw solą i pieprzem.

3

Z mąki, wody i soli wyrabiaj ciasto na pierogi.

4

Rozwałkuj cienko i wykrój krążki.

5

Na każdy krążek połóż farsz, sklej brzegi.

6

Gotuj porcjami we wrzącej osolonej wodzie około 5 minut.

7

Podsmaż cebulkę na maśle.

8

Podawaj pierogi z cebulką i śmietaną.

Ciekawostka

💡

Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce, a ich nazwa nie odnosi się do Rosji, lecz wywodzi się z regionu Rusi, gdzie pierogi były tradycyjnie przygotowywane.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Najlepiej podać pierogi ruskie na ciepłych talerzach, posypane podsmażoną cebulką. Można je również serwować z kleksem śmietany dla dodatkowego smaku. Udekorować świeżymi ziołami, takimi jak koperek lub szczypiorek.

🥡 Przechowywanie

Resztki pierogów najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Można je również zamrozić w porcjach, a do podgrzania najlepiej wykorzystać wrząca wodę lub patelnię na średnim ogniu.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (1)

A
AnnaMaria Opinia 1mo temu

Nie wyszło mi za pierwszym razem, ale za drugim już tak!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Obiady to główny posiłek dnia - sycący, zbilansowany i pełen smaku. Obiady dwudaniowe: zupa i drugie danie w polskiej tradycji. Kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą - klasyka polskich obiadów. Pierogi z mięsem, serem i owocami - ręcznie lepione pyszności. Gulasz wołowy, leczo i potrawka - dani...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia wegetariańska to bogactwo smaków bez mięsa - zdrowa, kolorowa i sycąca. Białko roślinne: soczewica, ciecierzyca, fasola, groszek i soja w głównej roli. Sery i nabiał: feta, halloumi, ricotta i mascarpone w daniach głównych. Jajka w różnych wersjach: omlety, frittata, shakshuka i jajka po ...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama